office365

Vierasblogi: Tässä meilaan enkä muuta voi!

Antti Ahola
02.04.2019 | Antti Ahola

Office365 

Menemättä Wormsin valtiopäiville, saati 95 teesiin, saattaa otsikonkaltaisia lausahduksia vieläkin kuulla nykypäivän tietotyöläisiltä. Samalla kun korviin tuo lause tekee kipeää, tuntuu hyvältä tieto siitä, että moderneilla työkaluilla ja moderneilla työtavoilla tuostakin lauseesta tulee historiaa.

Minulta pyydettiin vieraskynäilyä aiheella "Tuottavuuden jarrut tietotyössä". No, tapani mukaan lähestyn tätäkin kierrellen kuin lokki kauppatorilla ja lopulta koitan napata lihapiirakan jonkun pullean pojan kädestä.

Olkoon tarinan lokki aikarosvo ja no, Martti on tässä turhana sivujuonteena, eikä tiedettävästi koskaan edes lausunut sitä kuuluisaa lausettaan. Spoilaan tämän Vieraskynän heti alkuunsa: Tuottavuuden pahin jarru tietotyössä on ihminen itse. Sinä ja minä. Me ja he. Meillä on ollut vimmainen tapa tuoda opitut tavat mukanamme vuosikymmenien takaa, huomioimatta sen kummemmin mitä ympärillämme tapahtuu. Yrityksissä ja organisaatioissa hypetetään erilaisia arvoja ja yrityslähettiläisyyttä. Kilvan huudetaan digitalisaatiota, big dataa, lohkoketjua ja IoT:ta. Tällä hetkellä alustatalous pelastaa ihmiskunnan. Ei siinä, maailmaan mahtuu visioita ja niitä voidaan loputtomiin digitalisoida.

Mitäs jos kuitenkin hetkeksi pysähdyttäisiin miettimään miksi lentokoneessa pitää hätätilanteessa laittaa ensin oma maski ja sitten vasta kaverille siinä vieressä. Minä vedän siitä yhtäläisyysmerkin siihen, että perusta pitää olla ensin kondiksessa, ennen kuin voidaan jatkaa eteenpäin. Voin olla väärässäkin, mutta en kuitenkaan ole. Meille on suotu pulleat ajat monessa mielessä. On loistavia kollaboraatiotyökaluja, rentoja puputuoleilla varustettuja avokonttoreita, vastamelukuulokkeet, netti mökkilaiturilla ja makkaraakin halvempi roaming. Etäpäivien hiilivarpaanjäljet tasoittaa rantahiekat. Meillä on ihan oikeasti kaikki fasiliteetit kohdillaan. Ihan kaikki.


Tietotyön jarru löytyy yllättävän läheltä

Mikä sitten jarruttaa? Kuten yllä mainitsin, tuottavuuden jarrut tietotyössä löytyy sinusta ja minusta. Sen sijaan että tarkastelisimme omaa tekemistämme, koitamme etsiä jatkuvasti aina uusia keinoja helpotukseen, emmekä ole valmiita muutamaan omaa tapaamme toimia. 

Pahimmat jarrut jo tunnemmekin: tietoa ei löydy, keskeytyksiä tulee liikaa, samaa asiaa toistetaan, tiedostojen duplikaatit täyttävät sähköpostimme, toinen viestii whatsapilla ja toinen vastaa sähköpostilla, panttaamme tietoa…. lista on pitkä, muttei loputon.

Näitä jarruja yhdistää kovin usein se, että olemme monistaneet 20-30 vuotta käytössä olleet viestintätapamme tähän päivään miettimättä mitä voisi tehdä paremmin. Tämä on yhtä kätevää kuin höyrykone Alibaban robotisoidussa varastossa. Pitäisikö meidän panostaa osaamiseen pelisääntöihin ja ehkäpä jopa jatkuvaan itsemme kehittämiseen?

Kehitys vaatii kriisinsä sanoisi Bukowski. Minä sanoisin että kehittyminen vaati itsekritiikkinsä.


Webinaaritallenne: Huoleton, mutta tehokas Office 365

Kuuntele webinaaritallenne, jossa kuulet käytännön vinkkejä erityisesti Office 365-palvelun tehokäyttöön!


Huoleton, mutta tehokas-webinaaritallenne

Antti Ahola
Kirjoittaja Antti Ahola