IT-ulkoistus, Pk-yritykset

Toimiva IT ei synny työntekijän sivuprojektina

Timo Villemson
22.10.2019 | Timo Villemson


iStock-879751676


Pienet ja keskisuuret yritykset ovat usein kiinnostuneita digitalisaation tuomista eduista liiketoiminnan kehittämiselle. Suomen yrittäjien keväällä 2019 julkaiseman Pk-yritysbarometrin mukaan jopa 74 prosenttia yrityksistä on investoinut tietotekniikkaan, ohjelmistoihin, koneisiin ja laitteisiin viimeisten 12 kuukauden aikana. Selvästi liiketoiminnan prosessien tehostumista ja kannattavuuden parantumista pidetään tärkeänä. Miksi it kuitenkin niin usein jää yrityksissä henkilöstön sivuprojektiksi?

“Tämä on ihan tyypillinen tilanne liian monessa pk-yrityksessä. Niissä harvemmin on omaa it-osastoa tai erikoisosaajaa, jolloin tietotekniikkaan liittyvät asiat on annettu muutaman ihmisen vastuulle heidän varsinaisten työtehtävien ohella hoidettavaksi. It ei siten saa ansaitsemaansa huomiota, ja työntekijät joutuvat ratkomaan vaikeitakin ongelmia yksin”, it-palvelutalo Valtin toimitusjohtaja Atte Kekkonen kertoo.

On vaikea nähdä taloudellista perustetta ratkaisulle, jossa oman alansa ammattiosaaja laitetaan hoitamaan työnsä sivussa vähemmän tutun alueen haasteita. Monelle yritykselle hyvä myyjä on huippurekrytointi. Täydet hyödyt sellaisesta saa luonnollisesti irti vasta, kun tekijä saa keskittyä siihen myyntiin – ei pääsynhallinnan tai tietoturvan kanssa tuskailuun.

Toisaalta on helppo ymmärtää, miten tällaiseen ratkaisuun on päädytty. Aina ei ole riittävää tarvetta hankkia tietotekniikkaosaamista talon sisälle, sillä tarpeet saattavat olla yhden ihmisen työkuormaksi liian vähäisiä. Tämä tuo kuitenkin tullessaan melkoisia riskejä. Jos it ei ole kokonaisuutena kenenkään hallussa, se voi jäädä muiden työkiireiden jalkoihin tai unohtua.

“It:n hoitaminen omin voimin on paitsi tehotonta, pahimmillaan myös vaarallista liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta. Pelkästään tietoturva edellyttää osaavaa tekijää, jolla on myös riittävästi aikaa paneutua haasteisiin ja uhkien ennaltaehkäisemiseen. Ja yritä nyt sieltä myyntikeikalta käsin auttaa toimistolla työskentelevää kaveria kaatuilevan tietokoneen kanssa”, Kekkonen naurahtaa.

Yritysten olisikin syytä miettiä, voiko tämän palasen suosiolla ulkoistaa osaavalle kumppanille. Kun it on poissa silmistä, se pysyy myös poissa mielestä niiltä, joiden työtä ei ole taistella tietotekniikan haasteiden kanssa.

“On aika huojentava ajatus, että voit itse lähteä päivän päätteeksi kotiin ilman, että it tai tietoturva-asiat kolkuttavat takaraivossa. Siinä on heti yksi murhe vähemmän, kun kokonaisuuden koppaa asiansa osaava kumppani”, Kekkonen jatkaa.

Miksi siis olla väkisin oman it-onnensa seppä? Lue blogistamme kuinka varmistat toimivan it:n.

Blogi: Älä ole oman onnesi it-seppä – osta tietohallintopäällikkö palveluna

Timo Villemson
Kirjoittaja Timo Villemson