Tietoturva, Amazon Web Services, Pilvipalvelut

Tehoton tallennus on hävyttömän kallista

Valtti
08.09.2016 | Valtti

 

Yrityksissä pohditaan kuumeisesti keinoja, miten datamäärien kasvuvauhti saataisiin hallintaan.  Tietomassat paisuttavat kustannuksia, eikä ongelmaa helpota IT-budjettien hiipuminen. Tarve tehokkaalle ja edulliselle tallennukselle on digitaloudessa kiistatta kova.  

 

Mitä dataa kannattaisi säästää ja tallentaa? Kiperä kysymys, sillä datan tuottama hyötypotentiaali voi realisoitua analytiikan, big datan ja teollisen internetin aikakaudella vasta vuosien päästä. Valistuneena arviona pidetään sitä, että 20 prosenttia yrityksen datasta on tavalla tai toisella käytössä olevaa dataa ja loput 80 prosenttia käytöstä jo poistettua ’kylmää’ dataa.  

 

Moni on lähtenyt hakemaan säästöjä julkisista pilvipalveluista, kuten Amazonista. Niitä tutkitaan, kokeillaan ja käytetään nyt ahkerasti. Yrityksissä on laadittu pilvistrategioita, mutta pilvestä ostaminen tuottaa vaikeuksia. Julkisen pilven kustannusrakenteen ymmärtämisessä on isoja puutteita.  

 

Ostajana miettisin, onko tukea saatavissa ja kuinka nopeasti. Arvioisin kuinka paljon tallennutun datan siirtäminen ja sen käsittely oikeasti maksaa. Pohtisin myös tietoturvaa ja EU-tietosuojauudistuksen myötä tietosuojaa. Missä data fyysisesti sijaitsee ja onhan se ETA-alueella? Pohtisin myös, miten tallennetun datan saa takaisin omaan tai toisen palveluntarjoajan konesaliin. Onko teknologia yhteensopivaa?      

 

Väitän, että aidosta hybridipilvestä on suurta hyötyä. Sellaisen tunnistaa siitä, että yrityksen data on aina tehokkaasti käytettävissä ikään kuin oman perusympäristön jatkeena. Teknologia on molemmissa päissä yhteensopivaa. Autokaan ei ole aito hybridi, mikäli polttoaine ja sähkö eivät toimi saumattomasti yhteen. Datan siirtämisestä, louhinnasta ja käsittelystä ei rahasteta. Yritys ei joudu toimittajan kanssa naimisiin. Skaalautuvuus ja nopeus ovat huippua. Data on turvassa, ja asiakas voi valita tarvitsemansa tuen tason. Laskutkaan eivät enää pääse yllättämään.    

 

Liian hyvää ollakseen totta? Laskelmien mukaan EMC Elastic Cloud Storage -alustalle rakennettu hybridipilvi voi olla jopa neljänneksen edullisempi kuin kilpailevat julkipilvet. Sen lisäksi säästyy aikaa ja vaivaa. Kuuntele webcast- nauhoite ja kuulet lisää, miten jatkat oman ympäristösi joustavasti pilveen. 

 

New Call-to-action

 

Valtti
Kirjoittaja Valtti