Julkinen pilvipalvelu, Lähituki, Service Desk, Asiantuntijapalvelut

Yritykset kaipaavat ostamisen huolettomuutta

Atte Kekkonen
16.05.2019 | Atte Kekkonen

IT tietoturva

Pk-yrityksessä it-tuotteiden ja palveluiden ostaja ei juuri koskaan ole kouliintunut it-ihminen. Ostajan tilanne on tukala. Ylipäänsä Suomen markkinoilla it-palveluiden ostaminen on sekava tilkkutäkki. Miksi tämä on hälyttävää ja mitä olisi tehtävissä?

Yksikään yritys ei halua säätää tietotekniikan kanssa, vaan keskittää voimavarat omaan liiketoimintaan ja sen kehittämiseen. Tylsät ja hankalat it-asiat kummittelevat pakkopullana, joka vain täytyy jotenkin hoitaa. Pitää valita firman it-infra, työntekijöiden laitteet ja keskeiset sovellukset, kuten myynnin ja tuotannon järjestelmät.

Miten sitten yleensä toimitaan? Ostetaan palasia sieltä täältä eri tarpeisiin. Ratkaisuja tulee käyttöön pikkuhiljaa, eikä kenelläkään välttämättä ole kokonaiskuvaa, mitä kaikkea on käytössä. It koostuu lukuisista osin päällekkäisistä saarekkeista. Tämä malli on vakava riski tietoturvalle ja hotkii myös rahaa.

Osaksi tilanne johtuu ulkoistuspalveluiden tarjoajista. Useimmat pystyvät hoitamaan yhden osa-alueen erinomaisesti, jotkut montakin hyvin. Mutta pk-yrityksen kannalta paletista puuttuu helpoin kaava, koko paketti yhden luukun periaatteella – ja mikä tärkeintä, palvelulla ja kielellä, jonka asiakas kuin asiakas ymmärtää tuntematta itseään hölmöksi.

Helmasyntinä it-infran palveluntarjoajilla on se, että ne myyvät ominaisuuksia, eivätkä sitä, mitä asiakas kaipaa. Joiltakin toimijoilta puuttuu rehellinen motivaatio kehittää pk-yritysasiakkaan palveluita. Vanha kaava tuottaa rahaa niin hyvin. Jos erehtyy tarjoamaan uutta, on riskinä, että asiakkuuden tuotto putoaa reippaasti.

Samaan aikaan teknologia muuttuu monimutkaisemmaksi, tietoturva vaatii kasvavaa huomiota ja asiakastarpeet muuttuvat. Oma henkilöstökin odottaa laadukkaita työkaluja.

Esimerkiksi tietoturva ei saa olla päälle liimattua ja hajanaista. Keskittäminen parantaa tietoturvaa merkittävästi. Parasta on, jos tietoturva on syvällä koko yrityksen tietojärjestelmissä alkaen ulkoistetusta infrastruktuurista ja ulottuu päätelaitehallintaan ja pääsynhallintaan.

Pk-yrityksen johto kaipaa huolettomuutta ja varmuutta. Sen pitää voida luottaa siihen, että it käy ja kukkuu päivästä toiseen. Tämän tarpeen ratkaisevat jatkuvat ja kattavat it-palvelut. Asiakkaan arkipäivässä ne ovat äärimmäisen tärkeitä, vaikka palveluntarjoajan näkökulmasta ne voivat tuntua harmaalta, hajuttomalta ja mauttomalta toiminnalta.

Valtissa* olemmekin tunnistaneet, että Suomen markkinoilla ammottaa kolo, jota kukaan ei täytä kunnolla. Siksi olemme määrätietoisesti lähteneet rakentamaan uutta kasvustrategiaa asiakaslähtöisesti pk-yrityksen tarpeisiin. Erityisen uutta tämä ei ole, sillä esimerkiksi tukipalvelut ovat aina kuuluneet tarjoomaamme. Tietoturva taas on aina ollut keskeisessä asemassa, kun olemme tuottaneet infrapalveluita.

Tavoitteemme on olla Suomen kokonaisvaltaisin kumppani, joka ymmärtää asiakkaan kaikki vaatimukset ja tarpeet – jopa ennen kuin tämä itse ehtii niitä tunnistaa. Pyrimme muuttumaan menestyksekkäästä konesalitoimijasta kovan luokan it-palvelutaloksi.

Luitko jo? 
Tiedote: It-palveluyritys DataCenter ostaa mobiili- ja pilvipalveluiden erityisosaajan Aerionin
Tiedote: It-palveluyrityksen kasvustrategia saa lisävauhtia käyttäjäpalveluista - DataCenter ostaa Netsecuren

Teksti on julkaistu aiemmin Tivi-lehden kumppaniblogissa. 

*Pssst! DataCenteristä tuli Valtti syyskuussa 2019!

Atte Kekkonen
Kirjoittaja Atte Kekkonen