Pilvipalvelut

Muistilista pilvipalveluiden ostajalle: 6 käytännönläheistä vinkkiä

Aino von Bonin
12.06.2019 | Aino von Bonin

muistilista pilvipalveluiden ostamiseen

Pilvipalvelut kehittyvät huimaa vauhtia. Nopea kehitys on yritysten kannalta hyvä asia, kun pilven mahdollisuudet monipuolistuvat. Toisaalta palveluita ostavan näkökulmasta se myös monimutkaistaa asioita.

Vaihtoehtoja on monia, aina privaattipilvestä julkipilveen ja hybridipilvestä multicloudiin. Soppaa sekoittavat myös useat palveluntarjoajat, joilla kaikilla on omat heikkoutensa ja vahvuutensa. Yrityksellesi paras ratkaisu on usein kiinni täysin siitä, minkälaisia työkuormia olette siirtämässä pilveen.

Teimme prosessin tueksi Pilvipalveluiden ostajan oppaan, sekä siihen liittyvän muistilistan. Tämän muistilistan avulla osaat ottaa huomioon oikeat asiat pilvipalveluita hankkiessasi.

1. Panosta pilviarkkitehtuuriin

Moni pilvistrategia kompastuu jo alkumetreillä huonoon suunnitteluun ja siihen, että pilvipalveluiden mahdollisuuksia ei täysin hahmoteta. Paremman tiedon puutteessa, moni yritys tyytyy siirtämään olemassa oleva työkuormat ja sovellukset käytännössä sellaisenaan pilviympäristöön. Tällöin pilven parhaat hyödyt jäävät lunastamatta.

Huolellinen pilvistrategia on siis oleellinen osa prosessia ja siihen kannattaa käyttää riittävästi aikaa. Muista, että pilveen siirtyminen on aina strateginen ja yrityksen liiketoimintaan vaikuttava päätös.

Hyvä pilvistrategia:

  • Auttaa yritystä valitsemaan parhaat ja kustannustehokkaimmat ratkaisut.
  • Selvittää mitkä työkuormat kannattaa jakaa mihinkin pilveen.
  • Varmistaa, että yrityksen hyödyntämät erilaiset ratkaisut pelaavat saumattomasti yhteen.
  • Tukee yrityksen liiketoiminnallisia tavoitteita ja muuta strategiaa.
  • Mahdollistaa suunnitelmallisen toteutuksen ja strategian viemisen arkeen sujuvasti.

2. Huolehdi tietoturvasta

Pilvipalveluiden yhteydessä puhutaan usein tietoturvasta, ja erityisesti julkipilven turvallisuus huolettaa yrityksiä. Suurin osa tietovuodoista johtuu kuitenkin puutteellisista prosesseista ja inhimillisistä virheistä – ei palveluntarjoajan laiminlyönneistä.
Esimerkiksi Ponemon Instituutin kansainvälinen, yli 90 000 ihmistä kattava tutkimus osoitti, että 53 % yrityksissä ei ennakoivasti kehitetä pilven tietosuojaan liittyviä prosesseja.

Pilviympäristöjen tietoturva tulisi laittaa samalle viivalle yrityksen muiden tietoturva-asioiden kanssa. Luo siis selkeät prosessit ja kouluta työntekijänne toimimaan pilvessä turvallisesti.

3. Suunnittele hallintomalli

Koska tietoturva on takuuvarmasti kaikkien pilveen siirtyvien yritysten agendalla, kannattaa siihen panostaa jo aivan prosessin alkuvaiheessa. Siksi jokaisen yrityksen tulisi suunnitella hallintomalli, joka määrittää, kuka palveluita tulee hallitsemaan ja minkälaisia oikeuksia työntekijöille jaetaan.

Päätä siis jo alussa mikä on teille paras lähestymistapa. Haluatko jakaa kaikille työntekijöille laajat oikeudet, jolloin pilven käyttö on sujuvaa, mutta tietoturvariskit ovat suuremmat? Vai haluatko pitää oikeudet tiettyjen henkilöiden takana, jolloin inhimillisten virheiden ja tietojenkalastelun riski pienenee, mutta pilveen liittyvät prosessit hidastuvat.

Mieti tarkkaan, mihin eri tarkoituksiin hyödynnätte pilveä ja päätä sen pohjalta, mitkä oikeudet ovat eri rooleille välttämättömät. Muista ottaa hallintomallin suunnittelussa huomioon myös mahdolliset organisaation ulkopuoliset henkilöt.

4. Seuraa kustannuksia aktiivisesti

Julkipilvipalveluiden kustannukset riistäytyvät yllättävän helposti käsistä. Useassa palvelussa kustannus määräytyy käyttäjien määrän mukaan, eli jos käyttäjämäärä kasvaa yllättäen, myös laskun loppusumma pompsahtaa reippaasti ylemmäs.

Siksi pilven kustannuksia kannattaaa pyrkiä ennakoimaan. Luo siis heti alussa malli kuluista, jotta ymmärrät mistä kaikesta maksat ja millä periaatteella. Jos kulut lähtevät nousuun, saat nopeasti selvitettyä mistä se johtuu. Muista, että eri pilvipalveluissa on erilaiset hinnoittelumallit.

Harkitse myös, kannattaako sinun sitoa yrityksesi luottokorttia kiinni palveluun vai mieluummin hankkia se laskulla kumppanin kautta. Näin palvelu ei sulkeudu vaikka luottokorttisi raja ylittyisikin yllättäen.

5. Selvitä onko pilvipalveluihin siirtyminen samalla mahdollisuus muiden asioiden modernisointiin

Usein pilvipalveluhin siirtymisen yhteydessä on järkevää modernisoida myös muita yrityksen toimintoja. Esimerkiksi julkipilveen siirtyvä yritys voi kätevästi siirtyä on premises -sähköpostipalvelusta Office 365:n käyttäjäksi.

6. Selvitä yrityksen oma kyvykkyys ja ota tarvittaessa kumppani avuksi

Moni yritys maksaa pilvipalveluista liikaa. Tutkimusten mukaan jopa yli 30 % yritysten pilvikustannuksista valuu suoraan viemäriin.

Tämä johtuu usein siitä, ettei yrityksen sisällä ole riittävää kompetenssia monimutkaisten pilvipalveluiden hahmottamiseen ja toimivan pilvistrategian suunnitteluun.

Tunnista siis jo alussa, mitä osaamista yrityksestänne löytyy, ja minkälaista osaamista teidän täytyy hankkia talon ulkopuolelta. Pilvikumppanuuksia on monentasoisia ja osaava kumppani osaa auttaa määrittämään, missä kaikessa tarvitsette apua. Yksinkertaisimmillaan kumppani voi toimia läpilaskuttajana ja poistaa luottokortilla maksamisen riskejä tai laajimmillaan toimia olla mukana koko matkan varrella aina pilvistrategian suunnittelusta ja toteuttamisesta palveluiden ylläpitoon.

Etsitkö yrityksellesi parasta pilviratkaisua? Tarvitsetko apua palveluiden vertailuun ja hankintaan? Lataa pilvipalveluiden ostajan opas ja opi tekemään järkeviä ratkaisuja!

Lataa opas täällä ja nappaa mukaan  checklist pilvipalveluiden ostoon!

Aino von Bonin
Kirjoittaja Aino von Bonin