PaaS

Mikä on Jelastic?

Heikki Lavanko
21.09.2016 | Heikki Lavanko

mik-on-jelastic.jpg

Jelastic vilahtelee yhä useammin sovelluskehitykseen ja pilvipalveluihin liittyvissä keskusteluissa.

Mutta mikä Jelastic oikeastaan on? Ja millaisiin tarpeisiin se soveltuu?

Lyhyesti: Jelastic on pilvipalvelualusta, joka tarjoaa kattavat ominaisuudet monimuotoisten pilvikapasiteettien tuottamiseksi. Jelastic sopii kaikenkokoisille asiakkaille kuluttajista suuryrityksiin.

Jelastic on konttiteknologiaan (Container) perustuva PaaS-alusta (Platform as a Service), joka kykenee tuottamaan myös perinteistä IaaS-kapasiteettia. Jelasticin PaaS-ominaisuuksilla on tarkoitus tuottaa sovelluskehittäjille koodinajoalusta, joka mahdollistaa sovellusten korkean saatavuuden, resurssien automaattisen skaalautuvuuden ja käyttöön perustuvan hinnoittelun.

Tutut työkalut ja vaivaton käyttöönotto vapauttavat työaikaa

Jelasticin avulla verkkosovellusten luominen on vaivatonta ja nopeaa. Myös perinteisen virtuaalipalvelimen perustaminen on suoraviivaista. Jelastic on ketterä tapa tuottaa verkkosovellusten vaatimia palveluosia pilvessä helposti kaikkien saataville.

Jelasticin tukemia ohjelmointikieliä ja -alustoja ovat Java, PHP, Ruby, .NET, Node.js, Python sekä Docker®. Applikaatiopalvelimissa käytetään yleisesti käytössä olevia ylläpidettyjä palveluita, kuten Tomcat, Apache, Nginx ja IIS. Palveluinstanssien alustalla toimii CentOS ja Windows Server -käyttöjärjestelmät.

Jelastic vapauttaa sovelluskehittäjät suuresta osasta alustan pystyttämisen liittyvästä työstä sekä antaa mahdollisuuden keskittyä oman koodin tuottamiseen. Jelastic järjestelmän saatavuuden hallinta ja ajantasaisuus kuuluvat palveluun ja ovat palveluntarjoajan vastuulla.

Jelasticin hallinta tapahtuu selkeiden ja modernien työkalujen avulla. Loogiset graafinen sekä komentorivipohjainen käyttöliittymä, keskitetty SSH-tunnelointi sekä avoin REST API -rajapinta tarjoavat kehittäjille eväät sujuvaan oman työn tekemiseen. Heidän ei tarvitse miettiä infrakonfausta, raudan toimituksia tai muutenkaan palvelinten halailua. Kehittäjän time-to-market nopeutuu entisestään, ja kaikki työkalut ovat omissa näpeissä.

Jelastic...

 • on ylläpidetty koodinajoalusta kenelle tahansa
 • mahdollistaa vapaasti määritettävät laskentatehoresurssit sekä niiden automaattisen skaalaamisen vertikaalisesti ja horisontaalisesti
 • on skaalatutuvasti hinnoiteltu – maksat vain siitä mitä käytät
 • tukee tuttuja työkaluja ja menetelmiä, kuten GIT/SVN, Maven, REST API
 • on helppokäyttöinen ja tehokkaasti hallittavissa (mm. itsepalveluportaali, SSH, SFTP, CLI Client ja REST API)
 • hankitaan aina toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella
 • toimitetaan useasta korkean käytettävyyden konesalista
 • joustaa maksutapojen suhteen – tukee PayPal prepaidia ja jälkilaskutusta paperi- ja elaskulla
 • on riskitön – ilmainen kokeilujakso ja nopea käyttöönotto
 • on tietoturvallinen ympäristö, jossa on mikrosegmentoidut palomuuri-instanssit jokaisessa palvelukomponentissa
 • mahdollistaa helpon kapasiteettien käyttöasteen ja kustannusten seurannan.

Vuonna 2011 perustetun ja sen jälkeen vauhdikkaasti kasvaneen Jelasticin taustat ovat Ukrainassa. Nykyisin yritys pitää majaansa Palo Altossa. Liiketoiminta perustuu kuitenkin paikallisten palveluntarjoajien tukeen. Valtti toimii Jelasticin palveluntarjoajana Suomessa. Kauttamme hankitut Jelastic-ratkaisut tuotetaan Suomesta, Valtin omista pääkaupunkiseudulla sijaitsevista konesaleista.

Lisää hyödyllistä Jelastic-tietoutta saat tuoreesta oppaastamme, johon myös yllä oleva teksti sisältyy. Käy lataamassa Jelastic - Aloittajan opas ilmaiseksi:

Lataa Jelastic - Aloittajan opas

Heikki Lavanko
Kirjoittaja Heikki Lavanko