Pilvipalvelut, Digitaalinen työympäristö

Mikä on SD-WAN?

Valtti
23.08.2019 | Valtti

SDWAN

SD-WAN on suomeksi ohjelmisto-ohjattu verkkoratkaisu. Se on yrityksille suunnattu tapa rakentaa tietoverkko eri toimipisteiden, konesalien ja pilvipalvelimien välille niin, että verkkolaitteita hallitaan keskitetysti yhdestä paikasta.

SD-WAN-ratkaisussa toimipisteeseen tai pilvipalvelimeen kytketään ohjelmisto-ohjattu reititin, jota valvotaan ja ohjataan keskitetystä hallinnasta. SD-WAN muodostaa kaikkien siihen kytkettyjen elementtien välille virtuaalisen verkon, joka nostaa esimerkiksi tavallisen kotiverkkoyhteyden kapasiteetin yritysyhteyden tasoiseksi. Samalla kaikkien toimipisteiden verkkoon saadaan keskitetty hallinto ja näkyvyys, jonka kautta voidaan havaita haittaohjelmat ja haitallinen liikenne nopeasti.

SD-WAN tarjoaa yritysverkolle uudenlaista vakautta. Älykäs hallinta valitsee verkkovaihtoehdoista aina toimivan, ja verkon alhaalla oloajat pysyvät minimaalisina. Näin saadaan myös haastaviin sijainteihin rakennettua vakaa ja tietoturvallinen, riittävän kapasiteetin verkkoyhteys.

 

Kenen kannattaa ottaa SD-WAN käyttöön?

SD-WAN on Suomen mittakaavassa edelleen melko harvinainen tietoverkkoratkaisu, eikä se moneen tarpeeseen tässä huipputason tietoyhteyksien maassa annakaan mitään lisäarvoa. SD-WANin mahdollisuuksista kannattaa ottaa selvää ainakin seuraavissa tapauksissa:

  • Yrityksellä on ulkomailla sijainteja, johon ei ole tarjolla kunnollisia kaapeliverkkoyhteyksiä. SD-WANin avulla saadaan kiihdytettyä tavallisesta 4G-liittymästä yrityksen tarpeisiin vastaavat nopeudet irti.
  • Verkon tietoturva ja verkkoliikenteen tapahtumien hallittavuus ovat liiketoimintakriittisiä. SD-WANin hallintaportaalista saa tiedon kaikkien yrityksen toimipisteiden verkkoliikenteestä.
  • Yritys käyttää monia eri palveluntarjoajien pilvipalvelimia. Mikäli palvelimia on niin Azuressa, Amazonissa kuin Googlessakin, voi SD-WAN-reitittäminen säästää merkittävästi kustannuksia. SD-WAN-ratkaisussa verkot yhdistetään toisiinsa virtuaalisesti. Näin maksetaan vain yhdestä verkkoratkaisusta, eikä jokaisen pilvipalvelimen kohdalla omastaan.

 

Miksi SD-WAN kannattaa ottaa terminä haltuun

Multicloud-ratkaisut lisääntyvät yritysten käytössä kovaa vauhtia, ja niiden myötä verkkoratkaisujen kustannukset saattavat karata käsistä. Jos jokainen palvelinratkaisu on reititetty erikseen, maksetaan kustakin oma hintansa. SD-WAN antaa keskitetyn hallinnan ja yhteisen hinnan multicloud-ratkaisujen verkottamiselle.

Globaalin liiketoiminnan yksi elinehto on vakaa ja nopea tiedonsiirto eri toimipisteiden välillä, myös haastavissa sijainneissa. SD-WAN tarjoaa tähän markkinoiden parhaan ja kustannustehokkaimman ratkaisun. Globaalia liiketoimintaa palvelee myös keskitetyn hallinnon tarjoama kokonaisnäkymä yrityksen verkkoliikenteeseen. Se tuo mukanaan turvaa ja mahdollisuuksia kustannusäästöihin.

Valtti
Kirjoittaja Valtti