DRaaS

Liiketoiminnan jatkuvuuden turvaaminen – rahantekokone vai kustannus?

Valtti
01.12.2017 | Valtti

liiketoiminnan-jatkuvuuden-turvaaminen.jpg

Serveri sanoi poks ja pilvi petti. Kaikki meni. Odota vain, sinä olet seuraava!

Liiketoiminnan jatkuvuuden turvaaminen kuulostaa monen korvaan ihan hätävarjelun liioittelulta: maailmanlopun IT-katastrofien ennaltaehkäisemiseltä ja kaikkeen pahimpaan varautumiselta. Siitä puhutaan usein pelotellen.

Eikä siinä mitään väärää ole: bisneskriittisten järjestelmien suojaamatta jättäminen on oikeasti iso riski, jos yrityksen bisnes riippuu digitaalisesti tallennetuista tiedoista ja verkkoyhteyksien toimivuudesta. Käyttökatkojen jälki voi olla todella rumaa ja todelliset kustannukset valtavat, kuten Antti Kivalon laskelmista käy ilmi .

Mutta mielestäni aihetta pitäisi kuitenkin ajatella myös päinvastaisesta näkökulmasta. Mikset mieluummin olettaisi, että oikein tekemällä kaikki onnistuu ja bisnes luistaa?

Sokea luottamus vaatii tietenkin vankat perustelut. Bisneskriittisen IT:n tulee pysyy pystyssä, vaikka kaikki mahdollinen menisi yhtä aikaa pieleen.

Kun liiketoiminta jatkaa kulkuaan, rahantekokoneesi pysyy käynnissä ja asiakkaidesi kokemus ja luottamus säilyvät korkeana. Myöskään työntekijöidesi tehokkuus ei kärsi. Kaikki voittavat.

Kenelle liiketoiminnan jatkuvuuden varmistaminen kuuluu?

DRaaS. Disaster Recovery as a Service. Kuulostaa IT:n asialta, vai mitä? Liiketoiminnan jatkuvuus on toki myös IT:n asia, mutta yhtä lailla se kuuluu ylimmän johdon pöydälle.

Toimiva liiketoimintaprosessi on yrityksen tärkein omaisuus, ja sen suojaaminen on investointi yrityksen tulevaisuuteen.  Loppujen lopuksi kyse ei nimittäin ole raudan ja järjestelmien toimivuudesta, vaan siitä, että liiketoiminta pysyy käynnissä, sorvi laulaa ja pokasaha soi. 

Ikävä kyllä jatkuvuuden turvaaminen ei ole yrityksissä mikään kriittinen ja päivänpolttava aihe (paitsi tietenkin sitten, kun tilanne on jo päällä). Päinvastoin: se on harvinaisen tylsä aihe, ja sille onkin monessa organisaatiossa vaikea löytää vastuullista omistajaa. Siksi sen ostaminen palveluna onkin monelle hyvä ratkaisu, sillä kumppanilla on aina riittävät resurssit ja osaaminen, ja yritys voi rauhassa keskittyä omaan ydinbisnekseensä.

Lasketko kustannuksia, vaikka pitäisi laskea lisäarvoa?

Oman havaintoni mukaan liiketoiminnan jatkuvuusta puhuttaessa huomio keskittyy liian usein puhtaasti kustannuksiin, vaikka oikeasti kannattaisi puhua jatkuvuuden varmistamisen tuottamasta lisäarvosta.

Se johtuu siitä, että varsinkin ulkoistettujen jatkuvuuspalveluiden hintalappua verrataan herkästi omin avuin tekemisen hintaan tai johonkin muuhun epäoleelliseen. Maksaako palveluna ostaminen enemmän? Yleensä. Saako ulkoistamalla enemmän ja sitooko se vähemmän omia resursseja? You bet.

Kustannuksilla on tietenkin väliä, mutta niille ei kannata antaa kohtuutonta painoarvoa, kun kyse on vielä isompien kustannusmenetysten ehkäisystä. Edistyksellisten Disaster Recovery -ratkaisujen, kuten zero data loss -tyyppisten toteutusten kustannukset ovat sitä paitsi usein paljon kuviteltua pienemmät!

Miten jatkuvuusratkaisut tuovat lisäarvoa liiketoiminnalle?

Hyvä esimerkki siitä, miten jatkuvuusajattelu tuo lisäarvoa liiketoiminnalle, on toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto tai versiopäivitys.

Kun jatkuvuutta mietitään alkumetreiltä asti, uuden järjestelmän kaikkine komponentteineen voi rakentaa DRaaS-palvelun hiekkalaatikkoon ja testata sitä kaikessa rauhassa.

Lopputulos?

Aiempaa nopeampi ja yksinkertaisempi käyttöönotto – ja ilman pelkoa liiketoimintaa ja tuotantoa häiritsevistä huoltokatkoista!

Huolettomuus on asia, jolle osaa jokainen monimutkaisessa ERP-käyttöönotossa mukana ollut antaa arvoa.

Modernit liiketoiminnan jatkuvuusratkaisut tarjoavat myös mahdollisuuden siihen, että poikkeustilanteessa liiketoimintaprosessit voidaan siirtää hetkellisesti pilveen pyörimään siihen asti, kunnes omat alustat toimivat taas normaalisti.

On siis oikeasti mahdollista, ettei liiketoiminta keskeydy pahimmassakaan tilanteessa ja käyttökatkojen aiheuttamilta rahallisilta menetyksiltä vältytään.

Haluatko varmasti ottaa riskin? Lataa sen sijaan tuore e-kirjamme ja paikanna muutkin organisaatiosi potentiaaliset terveysriskit ajoissa!

Lataa IT:n terveystarkastus -opas tästä

Valtti
Kirjoittaja Valtti