Ulkoistaminen, Asiantuntijapalvelut

Kuinka monta päivää yrityksesi toimisi ilman kunnon IT-järjestelmiä?

Aino von Bonin
04.10.2019 | Aino von Bonin

Toimiva IT

Ajattele jos sinun pitäisi joka aamu toimistolle tullessasi alkaa miettiä, mistä saat tänään toimistoon tarvitseman sähkön. Yhden neuvotteluhuoneen tilalla voisi olla kuntopyöriä, joita polkemalla saisi valoa harmaaseen syysaamuun.

”It on nykypäivän sähkö, ja yritysten pitäisi asettaa sille samat odotukset. Homma ei pelitä, jos työvälineiden toimivuutta pitää miettiä koko ajan”, sanoo it-palvelutalo Valtin toimitusjohtaja Atte Kekkonen.

Toimivan it:n onni on, että sitä ei tarvitse erikseen ymmärtää. Käyttäminen riittää, kun poikkeustilanteisiin ei tuhraannu kallista työaikaa. 

Huonosti toimiviin järjestelmiin ja hidasteleviin yhteyksiin tuhraantuu yrityksissä paljon työaikaa. Tämä työaika on pois itse työstä – asiakaspalvelusta, myynnistä ja oikeasta lisäarvon tuottamisesta. 

”Jokaisen organisaation pitäisi kysyä itseltään, kuinka monta prosenttia työajasta työntekijöiden kannattaa keskimäärin käyttää työvälineiden ylläpitoon, pääsynhallintaan, ajureiden päivitykseen ja muuhun it-työhön”, Kekkonen sanoo. 

Toimiva it = bisnes

Tänä päivänä käytännössä kaikki liiketoiminta tapahtuu tavalla tai toisella verkossa. It-järjestelmät vastaavat esimerkiksi maidon tilaamisesta kauppaan, lentokentän toiminnan sujuvuudesta ja elokuvateatterin lipunmyynnistä.

Harva firma kuitenkaan tietää, mitkä it-prosessit ovat todella kriittisiä liiketoiminnalle – puhumattakaan siitä, kuinka ne on suojattu.

”Suomi on täynnä yrityksiä, joiden toiminnan vika it-järjestelmässä pysäyttäisi täysin. Kannattaa laskea, kuinka monta viikkoa sinulla on varaa maksaa koko henkilöstösi palkat ilman euroakaan kassavirtaa”, Kekkonen sanoo. 

Esimerkkejä it-järjestelmien kaatumisesta aiheutuvista katastrofeista tulee joka kuukausi. Vaikkapa elokuussa British Airwaysin it-vika peruutti 100 lentoa ja viivästytti 200:aa. Hintalappu tuskin oli ihan pieni. 

Sattuu sitä Suomessakin. Esimerkiksi viime vuoden lokakuussa Alko menetti tunnin myynnin tietojärjestelmävian vuoksi. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tietojärjestelmävika marraskuussa 2017 puolestaan vaikeutti tai esti kokonaan potilastietojärjestelmään pääsyn. Esimerkiksi leikkauksiin jouduttiin menemään vajain esitiedoin.

Vahingot ovat valtavia myös silloin, kun sen suhteuttaa yritysten liikevaihtoon. Pienelle yritykselle vika tietojärjestelmissä voi koitua turmioksi yhtä nopeasti kuin ilman sähköäkin toimiminen.

Kiinnostaako huoleton loppukäyttäjäkokemus? Kurkkaa alta aiheeseen liittyvät webinaaritallenteemme.

Katso uusimmat webinaarimme

Aino von Bonin
Kirjoittaja Aino von Bonin