Microsoft 365, Digitaalinen työympäristö

Keep on Track maaliskuu 2021

Mika Berglund
28.04.2021 | Mika Berglund

Keep on Track maaliskuu 2021

Helmikuulle suunniteltu webinaari siirrettiin poikkeuksellisesti maaliskuulle, mutta tämähän vain paransi menoa! Lisäksi pidimme ensimmäistä kertaa Keep on Track -webinaarin kokonaan etänä.

Webinaaritallenteen pääset katsomaan suoraan tästä alta:

Kysymykset ja vastaukset

Saimme webinaarin aikana useita kysymyksiä, kiitos osallistujille! Seuraavassa vielä vastaukset tarkistettuna ja koottuna.

Miten käytännössä käyttäjä näkee / erottaa nämä kaksi Planneria toisistaan?

Kysymys viittaa tuleviin ”Roster Plans” -versioon jonka myötä Plannerin planissa ei välttämättä aina ole Microsoft 365 -ryhmää taustalla. Koska Microsoft on luvannut, että ominaisuudet näissä molemmissa ovat samat, lienee aika hankalaa erottaa nämä toisistaan. Käytännössä varmaan eron huomaa siitä, että yhden suunnitelman asetuksissa ei käytetä termiä ”ryhmä” tai että linkkiä ei taustalla olevan ryhmän SharePoint-sivustolle löydy.

Tämä, ja esimerkiksi myös se miten näitä eri tyyppisiä suunnitelmia luodaan, selviää käytännössä tarkemmin kun Roster Plans on käytettävissä. Otamme asian agendalle tulevissa webinaareissa.

Miksi Live eventissä en pysty itse esittämään koko ajan pp esitystä ja vaihtamaan vain eri esittäjien videokuvaa? Se tarvitsee kikkailla vaihtamalla tuota esityksen jaon syötettä?

Live-tapahtumassa voi esittää jonkun esittäjän jakaman sisällön (esim. työpöydän) tai esittäjän videokuvaa. On myös mahdollista valita jaettu ruutu jossa sisältö on aina isompana, ja valitun esittäjän videokuva pienempänä sisällön vieressä. Tuota esittäjää pystyy vaihtamaan suhteellisen helposti lennosta, joka havainnollistettiinkin webinaarissa.

Onko mahdollista esittäjän nähdä myös osallistujien naamataulut esityksen aikana normipalaverissa?

On silloin, kun valitsee PowerPointia esittäessään jako-ikkunassa PowerPoint-esityksen ikkunan oikeasta reunasta. Samalla saa myös PowerPointin notes-osion näkyviin itselleen Teams-ikkunassa, osallistujat näkevät vain esityksen. 

Voiko esityksen hallinnan jakaa vain organisaation sisäisten osallistujien kesken vai onko mahdollista antaa hallinta myös organisaation ulkopuolisille?

Kyllä voi jakaa. Kokouksen esittäjäksi voi valita jonkun seuraavista asetuksista.

  • Kaikki (kaikki kutsutut)
  • Nimetyt henkilöt (valitaan kutsuttujen joukosta)
  • Vain kokouksen järjestäjä

Onko Office 365 terminä poistumassa ja Microsoft 365 korvaa sen kaikkialla?

Kyllä. Office 365 viittaa tällä hetkellä vielä pilvipohjaisiin versioihin perinteisistä Office-työkaluista kuten Word, Excel, PowerPoint ja Outlook. Microsoft 365 taas viittaa kaikkiin niihin pilvipalveluihin joita käytämme päivittäin työssämme, esim. Microsoft Teams, SharePoint, PowerApps, PowerAutomate jne.

Myös Keep on Track -webinaarisarja tulee jatkossa käyttämään nimeä Microsoft 365 Keep on Track, koska olemme webinaarien alusta saakka keskittyneet kaikkiin niihin palveluihin, joita työkäytössä käytämme Microsoftin pilvestä.

Mikähän rooli Teams live eventeille tämän jälkeen jää? (Teams-webinaarien myötä)

Teamsin live-tapahtumat on ollut kohdistettu livelähetys-tyyppisiin tilanteisiin, joissa esittäjiä on yksi tai muutama, ja yleisöä on valtavat määrät, myös anonyymejä käyttäjiä. Yleisö voi osallistua tapahtumaan hyvin rajallisesti. Käytännössä ainoa tapa osallistua on kirjoittaa kysymyksiä esittäjille.

Esimerkiksi erilaiset yritysten tiedotustilaisuudet tai julkistukset voivat jatkossakin edelleen hyötyä live-tapahtumista, jos interaktiivisuutta ei tarvita. Tämä jäänee kuitenkin nähtäväksi, mikä live-tapahtumien rooli tulee olemaan verrattuna Teams-webinaareihin.

Haaste: Mikä paras ratkaisu Viva Connection tuomiseen ja app barin hyödyntämiseen kun henkilöstölle oma intra, johon opiskelijat ei pääse? Kaikki kuitenkin käyttävät Teamsia?

Viva Connections on teknisestä näkökulmasta samanlainen app-paketti, kuin mikä tahansa muu Teams-app, joka ladataan Teams admin-keskukseen. Samaisessa keskuksessa jokaiselle sovellukselle voidaan määritellä käyttäjäkunta käyttäen security- tai O365 Groupeja. Näin ollen Viva Connectionille määritettäisiin tässä organisaatiossa käyttäjiksi vain henkilöstö, jolloin se olisi vain heidän valittavissaan Teams app storesta. 

App bar taas näkyy kaikille käyttäjille SharePointissa, ja sen Global navigation, eli linkeistä ylin, toimii vain niissä tapauksissa, kun jokin sivusto (tässä tapauksessa intran etusivu) on rekisteröity SharePoint home -sivustoksi adminien toimesta. Microsoftin dokumentaatiossa kuitenkin sanotaan, että käyttäjillä pitää olla vähintään luku-oikeus home-sivustoon, jotta he voivat tarkastella Global navigation -linkkejä. Näin ollen voisi päätellä, että tässä organisaatiossa opiskelijoille näkyisi koti-linkki, joka vie SharePoint start-sivulle ja henkilöstölle siinä näkyisi Global navigation. Skenaario kuitenkin kannattaa testata huolellisesti, mikäli App baria halutaan käyttää.

App barin voi halutessaan (admin) piilottaa tilapäisesti koko tenantista, mihin löytyy ohjeet täältä.

Alkuperäinen teksti on julkaistu osoitteessa www.meteoriitti.com
Yhdistimme voimamme Sininen Meteoriitti konsultointiliiketoiminnan kanssa syyskuussa 2020. Yhdistymisen myötä pystymme tarjoamaan entistä kokonaisvaltaisempia palveluita sisältäen työympäristöjen ja työtapojen kehittämisen palvelut sekä verkko- ja asiointipalveluiden konsultoinnin.

Mika Berglund
Kirjoittaja Mika Berglund