konesalipalvelut, energiatehokkuus

Jokainen säästetty wattitunti on arvokas

Ilmari Wallo
12.09.2012 | Ilmari Wallo

Suomen valtio on halunnut tukea energiaintensiivisen teollisuuden kuten paperi- ja metallitehtaiden investointeja Suomessa energiaverohelpotuksella. Nyt Suomesta toivotaan kokoaan isompaa tekijää konesalipalveluiden tarjoajana. Konesalit eivät kuitenkaan ole teollisuutta vaan palvelu, ja näin ollen verokohtelu on erilainen kuin vaikkapa paperitehtaalla. Ministeri Jyri Häkämies onkin valmistellut veroalea vauhdittamaan myös konesali-investointeja.

Pysyvää menestystä ei luoda veroporkkanoin

Viime kädessä pysyvää menestystä ei kuitenkaan voi rakentaa veroporkkanoiden ja säädösten varaan, ne kun voivat muuttua myöhemmin. Autoteollisuudessa kerrotaan kärjistettyä, mutta totuuden siemenen sisältävää legendaa siitä, miten amerikkalainen ja japanilainen autoteollisuus aikanaan reagoivat autojen kiristyneisiin päästörajoituksiin. Amerikkalaiset palkkasivat satoja lakimiehiä ja lobbaajia taistelemaan uusia päästörajoja vastaan, japanilaiset palkkasivat satoja insinöörejä suunnittelemaan autoja jotka noudattavat uusia päästörajoja. Viime vuosikymmeniltä tiedämme, kumman maan autoteollisuus osoittautui kilpailukykyisemmäksi. 

Säästöä energiatehokkuudesta

Samoin konesalialalla on viime kädessä otettava lusikka kauniiseen käteen ja parannettava energiatehokkuutta rakenteellisella, kestävällä tavalla. Kuten tiedetään, energiankulutus on konesalipalveluiden merkittävimpiä kustannuserä: jopa kolmannes konesalien kustannuksista tulee sähköstä. Motivan asiantuntija Petri Nieminen arvioi aiemmin tänä vuonna, että konesalit saattavat kuluttaa jopa 1,5 prosenttia kaikesta Suomessa käytetystä sähköstä. 

iStock_60485878_LARGE.jpg

Suurimmat energiasäästöt saadaan tietysti jäähdytyksestä. Toisinaan konesaleja jäähdytetään enemmän kuin olisi tarpeen, ja Suomen viileää ilmastoa hyödyntävä vapaa jäähdytys on joskus alikäytetty menetelmä. Mutta energiansäästömahdollisuuksia löytyy monesta paikasta, esimerkiksi niinkin itsestään selvältä tuntuvassa asiassa kuin valaistuksessa!

Konesalipalveluja hankkiville yrityksille energiatehokkuudesta koituu paitsi puhdas omatunto, myös konkreettista hyötyä. Ilmeisin hyöty on tietysti kustannusten putoaminen.

Ilmari Wallo
Kirjoittaja Ilmari Wallo