Ulkoistaminen

IT-tuki vastaa - ensimmäisten etätyöviikkojen kysytyimmät kysymykset

Petra Kupiainen
26.03.2020 | Petra Kupiainen

iStock-1145740788

Lukemattomat yritykset ovat kokeneet lähiaikoina isoja muutoksia työssään. Meillä Valtilla kaiken toiminnan keskiössä on asiakastukemme, joka on päässyt viimeisten viikkojen aikana auttamaan asiakkaita muutoksessa ja tukemaan muun muassa etätyöskentelyn siirtymisessä. Päätimme koostaa muutamia yleisesti kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia tukeaksemme sujuvaa IT-arkea myös poikkeuksellisena ajanjaksona.

Mitä työkalut tarvitsemme vähintään sujuvan etätyöskentelyn tukemiseksi?

Lähtökohtaisesti tarvitset ainakin yrityksen työkäyttöön määrittelemän kannettavan työaseman ja toimivan nettiyhteyden. Lisäksi tarvitset yrityksen VPN -ohjelmiston ja tunnuksen. Autamme tarvittaessa ohjelmistoasennuksen kanssa. Okta -identiteetinhallintajärjestelmän avulla voit kirjautua yrityksen sisäverkossa oleviin järjestelmiin myös ilman VPN-yhteyttä. Tehokkaan tiimityöskentelyn tukena toimivat luonnollisesti tiimistyöskentelytyökalut, kuten Microsoft Teams tai G Suite.  

Miten pääsen kirjautumaan yrityksemme sisäverkkoon kotikonttorilta?

Pääset siirtymään yrityksen salattuun verkkoon, kun sinulla on yrityksen määrittämät tunnukset (käyttäjätunnus ja/tai Office 365 -tunnus yrityksen käytännöistä riippuen) sekä VPN-yhteys.  

Miten varmistan ohjelmistojen päivitysten ajantasaisuuden?

Käynnistä työskennellessäsi VPN-yhteys yrityksen verkkoon. Silloin yrityksen it-käytännöissä määritellyt automaattiset päivitykset ovat myös koneesi saatavilla. Päivityssyklin noudattaminen varmistaa, että koneesi tietoturva pysyy ajan tasalla.  

Miten työskentelen tietoturvallisesti?

Pidä työvälineet ajan tasalla päivitysten osalta, äläkä lataa laitteille työhön kuulumattomia järjestelmiä. Käytä vain luotettuja ja salattuja verkkoyhteyksiä. Älä jaa tunnuksia tai salasanojasi. Ilmoita tietoturvapoikkeamista työnantajallasi, kuten ennenkin ja pysy hereillä mahdollisten kalasteluviestien osalta. Älä klikkaa tuntemattomia linkkejä sähköpostissasi ja, kuten aina, älä luovuta yrityksesi tietoja tuntemattomille.

Teams otettu käyttöön, mitkä ovat tärkeimmät toiminnot?

Voit käyttää Teams-sovellusta työkoneellasi ja mobiilissa. Sen avulla työskentelet etänä niin tiimin, kun asiakkaiden parissa. Teamsin ominaisuuksiin kuuluu muun muassa chatit, etäkokoukset, tiimien väliset tiedostojen jaot sekä verkkopuhelut. Teamsin uusia ominaisuuksia on esimerkiksi yksityiset kanavat organisaation rajatulle käyttäjäryhmälle, taustan sumentaminen videokuvassa sekä chat-viestit organisaation ulkopuolisten käyttäjien kanssa.

Huomaathan, että Teams on korvaamassa Skype for Business -palvelun. Jossain tapauksissa (esimerkiksi, kun Skype on integroitu yrityksen puhelinjärjestelmään) Teamsin ja Skypen käyttö yhdessä hankaloittaa Teamsin toimivuutta.  

Teams ei yhdistä, mitä teen?

Tämän hetkisen tilanteen takia etäkäyttäjiä on paljon ja se näkyy myös Microsoftilla kuormituksena, kun käyttäjämäärät ovat kasvaneet. Microsoftilla on hyvät mekanismit ongelmien korjaukseen, vaikka jotain ongelmia saattaa vielä paikoin esiintyä. Ensi alkuun yhteysongelmissa suosittelemme verkkoyhteyden tarkistamista ja koneen uudelleenkäynnistämistä. Ongelmatilanteissa voit olla aina yhteydessä tukeemme.

Miten turvaan tietoni etätöissä?

Töiden siirryttyä pois toimistoympäristöistä monet kannettavat ja yleisesti käytössä olevat pilvipalvelut ovat vailla varmistusta. Älä tallenna mitään koneen kovalevylle, vaan suosi pilvitallennusta.  

Kysy myynnistämme lisää Office 365 -pilvipalvelun varmistuksesta. Pienen kokoluokan yrityksille (1-30 työntekijää) tarjoamme tällä hetkellä kolmen kuukauden varmistuksen kannettaviin ja Office 365 – ja G Suite -pilvipalveluihin veloituksetta. (Nexetic, kysy tästäkin myynnistämme lisää!).

Ota yhteyttä tukeemme

Petra Kupiainen
Kirjoittaja Petra Kupiainen