Tietoturva, Ulkoistaminen, Laitteiden hallinta, IAM

Identiteetin- ja pääsynhallinta on kustannustehokas renki – tiesitkö, että myös isännän voi ulkoistaa?

Petteri Kuittinen
24.03.2020 | Petteri Kuittinen

image (1)-2

 

It:n tulisi olla kuin sähköä. Tietokoneet, palvelimet, pääsyoikeudet ja tunnukset ne vain hurisevat taustalla, kun ihminen itse keskittyy työhönsä. Emme erityisesti ajattele sähkön olemassaoloa arjessamme, mutta jotenkin se on aina läsnä, tukien mitä moninaisempia arkemme askareita. Sama pätee it-asioihin, kuten identiteetin- ja pääsynhallintaan, eli IAMiin.

It-osasto on usein identiteetin-, pääsyn- ja laitehallinnan ratkaisuista haltioissaan, sillä ne helpottavat arkea niin työntekijöiden, henkilöstöhallinnon kuin heidän itsensäkin näkökulmasta. Tietoturva paranee kohisten, kun työntekijöillä on automaattisesti juuri oikean tason oikeudet jokaiseen tarvitsemaansa sovellukseen, ja hävinneen puhelimenkin saa napin painalluksella tyhjättyä yrityksen datasta. Hyvä digitaalinen työntekijäkokemus puolestaan on hr-ammattilaisten mieleen, sillä sen avulla kasvatetaan työntekijän sitoutuneisuutta.

Kaikilla it-osastoa tai edes ammattilaista ei kuitenkaan ole – pienissä yrityksissä tietotekniikka-asiat tipahtavat helposti sen harteille, jolla aikaa ja harrastuneisuutta on. Ensireaktiona on usein pelko siitä, että uusi työkalu tai järjestelmä lisää työkuormaa entisestään, vaikka tilanteessa kaikista kustannustehokkain ratkaisu olisi ulkoistaa kaikki it-toiminnot IAM-järjestelmää myöten osaavalle ja ehtivälle kumppanille.

Kokonaisvaltainen it on kuin kiinteistönhuoltaja – kaikki hommat vain toimivat

IAM-ostoksille ei siis kannata rynnätä ilman, että on arvioinut oman yrityksensä it-tarpeita kokonaisuudessaan. Onko meidän it-päälliköllämme aikaa tarttua identiteetin- ja pääsynhallintaan, laitteista puhumatta? Kaipaisimmeko koherenttia toimisto-ohjelmien kokonaisuutta käyttäjätukineen kaikkineen? Onko meillä edes it-päällikköä koppaamaan tarpeitamme?

It:n kokonaisvaltainen ulkoistaminen on käyttäjälleen miellyttävää, sillä rasittavat tietokoneongelmat, tunnuksiin ja sovelluksiin liittyvät ongelmat sekä hankalalta tuntuva tietoturva ovat heti jonkun muun työpöydällä. Jonkun muun, jonka työtä on pitää yrityksesi it toimivana, turvallisena ja tarkoituksenmukaisena ilman, että yrityksesi asiantuntijoiden on uhrattava tuntiakaan tietotekniikan kanssa painiskeluun.

Ajattele asiaa näin: kokonaisvaltainen it-kumppani on kuin kiinteistönhuoltaja, joka pitää huolen kaikenlaisista yrityksesi toimintakykyä ylläpitävistä rutiinitoimista puolestasi. It-kiinteistönhuoltajalle voit jättää toiveesi uuden työntekijän tunnuksista ja pääsyoikeuksien tasosta vaikka sähköpostitse, jonka jälkeen asia poistuu omalta työpöydältäsi. Tämä yrityksesi työkalut ja prosessit tunteva ammattilainen koppaa käytännön toteutuksen, eikä sinun tai työntekijöidesi tarvitsee koskaan tietää, mitä ihmeellisyyksiä konepellin alla mahtaa tapahtua.

IAM-järjestelmän hyödyistä ja sen työntekijöitä sitouttavasta vaikutuksesta voi siis nauttia ilman, että käyttää sen hallinnointiin lainkaan omaa aikaansa.

Blogi: Paketoi laitteet ja IT:n käyttäjätiedot helposti hallittavaan pakettiin

 

Petteri Kuittinen
Kirjoittaja Petteri Kuittinen