Pilvipalvelut, Google Cloud

Google Cloud Next ‘18 tarjosi pilvimarkkinoille pureksittavaa

Valtti
03.08.2018 | Valtti
GoogleCloudnext18_datacenterfinland

Google Cloud Next ‘18 -tapahtuma keräsi heinäkuun lopussa San Franciscoon yli 23 000 alan huippuammattilaista. Tässä parhaat palat ja kiinnostavimmat uutiset tapahtumasta!

Julkipilven käyttö kasvaa räjähdysmäisesti

Uskoisitko, että julkipilveä käyttää tällä hetkellä vasta noin 10% yrityksistä? Näin ainakin Google Cloudin CEO:n Diane Greenen mukaan.

Julkipilven hyödyntäminen on joka tapauksessa vasta alkutekijöissään, mutta potentiaalia on valtavasti: Greenen mukaan koko IT-markkinan arvo on tällä hetkellä noin 411 miljardia dollaria, kun IDC:n tuoreimman arvion mukaan julkipilvimarkkina tulee kasvamaan 565 miljardiin dollariin vuoteen 2021 mennessä.

Julkipilven mahdollistamat palvelut eivät tietenkään jatkossakaan tule korvaamaan yritysten kaikkia IT-palveluita, mutta se auttaa palveluntarjoajia palvelemaan asiakkaiden tarpeita entistä paremmin. Julkipilviympäristöjen valmiiden palikoiden ansiosta loppukäyttäjille on mahdollista kehittää juuri oikeanlaisia, paremmin konseptoituja palveluita.

>> Lue lisää aiheesta: Mitä liiketoimintahyötyä multicloudista on yrityksille?

Kehityksen suunta on se, että jatkossa suurin osa palveluntarjoajista keskittyy entistä tiukemmin omiin vahvuuksiinsa ja generalisteina pysyvät ainoastaan kaikkein suurimmat. IT-kumppanin pitää tulevaisuudessa pystyä toimimaan asiakkaidensa muutosagentteina entistä proaktiivisemmin ja tarvittaessa myös uskaltaa haastaa näiden näkemykset.

Google pitää kilpailijat varpaillaan

Vielä muutama vuosi sitten analyytikot uskoivat, että Google julkaisi oman pilvialustansa liian myöhään. Googlen vastaus väitteeseen kuuluu, että juuri myöhäisen markkinoilletulon ansiosta sen pilvialusta on nyt markkinoiden modernein ja nopeiten kehittyvä. Google Cloud Platform on myös noussut useassa Gartnerin ja Forresterin tutkimusanalyysissa leader-kategoriaan.

Yksi tilaisuuden kantavista teemoista oli pilven tietoturva, jonka merkitys tulee vain kasvamaan tulevaisuudessa. Turvallisuus on myöskin yksi Google Cloudin vahvimmista argumenteista: sen tietoturvaan kuuluvat mm. omat verkot ja kaapelit sekä tiukka tietoturvaprosessi, joka estää täysin yksittäisen Googlen työntekijän pääsyn asiakkaiden tietoihin.

>> Katso 45 min webinaaritallenne: Pilven tietoturva haltuun – Mitä yrityksen tulee tietää ennen multiclud-ympäristöön siirtymistä?

Tämän vuoden tilaisuudessa tehtiin yhteensä 105 julkistusta, mutta jos yksittäisistä teknologioista pitäisi nostaa yksi ylitse muiden, se olisi Kubernetes.

Yhtiön kahdeksas työntekijä, Googlen Grand Old Man Urs Hölzle kertoi, että Kubernetes on tällä hetkellä maailman nopeiten kasvava teknologia. Yhtiö julkaisi myös Google Cloud Platformissa olevaan Kubernetes Engine -palveluunsa samalla laajennuksen, joka mahdollistaa hallittujen Kubernetes-klustereiden sijoittamisen palveluntarjoajien tai asiakkaiden omiin konesaleihin.

Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichain mukaan Googlen missio to organize the world's information and make it universally accessible and useful toimii myös Google Cloud Platformin konseptissa. Google Cloudin oma missio puolestaan kuuluu: to organise your data and supercharge it.

Liiketoimintaa ihmiset edellä

Uutena kumppanina oli ilo havaita, että Google Cloud Platformin arvot open, fast, reliable, secure sopivat erinomaisesti DataCenter Finlandin* arvoihin – asiakaslähtöisyys, yrittäjyys ja joustavuus – ei vain paperilla, vaan myös käytännössä.

Tilaisuudessa kuultiin paljon asiakkaiden puheenvuoroja mm. eBayltä, LATAM Airlinesilta ja HSBC:ltä. Niistä mieleenpainuvin oli vähittäiskauppajätti Targetin CIO:n Mike McNamaran. McNamara kertoi paksulla Irlannin aksentillaan, että suurin syy, miksi Target päätyi Google Cloud Platformiin oli juuri kulttuurinen yhteensopivuus, jota hän koki kahden organisaation välillä.

Se on asia, johon mekin DataCenter Finlandilla uskomme. Vaikka teknologia kehittyykin huimaa vauhtia, päivittäinen kommunikaatio ja tekeminen tapahtuvat kuitenkin aina nimenomaan ihmisten ja organisaatioiden välillä. Ja ihmisillä ja heidän tarpeillaan on merkitystä myös jatkossa.

Ps. Jos julkipilveen siirtyminen ja multicloudin liiketoimintahyödyt kiinnostavat, kannattaa katsastaa kattava tietopakettimme aiheesta!

*Pssst! DataCenteristä tuli Valtti syyskuussa 2019!

mikä on multicloud

Valtti
Kirjoittaja Valtti