Ankea työntekijäkokemus, kankea digitalisaatio – näin huono digitaalinen käyttökokemus syö yritysten tulosta

Aino von Bonin
14.03.2018 | Aino von Bonin

digitaalinen-työntekijäkokemus-liiketoiminta.jpg

Digiajan työläisen arki on pahimmillaan varsinainen yhteensopimattomien ratkaisujen viidakko.

Järjestelmien huono käytettävyys ja hidastelu näkyvät aina väistämättä myös työntekijöiden viihtyvyydessä, prosessien tehokkuudessa ja yrityksen tuloksessa. Microsoftin tuoreen tutkimuksen mukaan vain alle 20 % suomalaisista koki olevansa työssään tuottava – ja kaikkein tuottavimmat työntekijät löytyivät yrityksistä, joissa digitaalinen kulttuuri oli vahva.

Kehitettävää siis riittää – mutta mistä päästä vyyhtiä pitäisi lähteä purkamaan?

Huono digitaalinen käyttökokemus syö aikaa, rahaa ja hermoja

Työpaikalla hermoja kiristävät usein esimerkiksi keskeneräiset IT-projektit, toimimattomat integraatiot, järjestelmien hitaus ja puutteellinen perehdytys. Helsingin Sanomat kyseli taannoin lukijoiden kokemuksia IT-ahdistuksesta töissä ja vastaukset ovat karua luettavaa:

”Pilvipalvelun lokalisointi on jäänyt puolitiehen, osa ohjelmista on suomeksi, osa englanniksi, osa samanaikaisesti sekä suomeksi että englanniksi, osa arvaa käytettävän kielen ja mistään ei voi säätää, mikä ohjelma käyttää mitäkin kieltä.”

”Potilastietojärjestelmään hukkuu tieto, eikä hakutoimintoja ole. Ohjelmat ovat vuosikymmeniä vanhoja ja vaikeakäyttöisiä. Yhdessä kaupungissa samoja potilaita hoitavat tahot käyttävät eri järjestelmiä, jotka eivät kommunikoi keskenään.”

”Tietokoneohjelma on niin hidas, että aina klikatessa jotain saa odotella jopa puoli minuuttia tai muutaman minuutin, että seuraava näkymä avautuu. Pahimmillaan puolet päivästä menee tällä ohjelmalla työskentelyyn ja samalla täytyy pätkittäin yrittää tehdä muita juttuja, ettei ihan menisi peukaloiden pyörittelyksi odotellessa.”

Ja mikäpä siinä – siis jos on varaa heittää hukkaan minuutti työaikaa joka kerta kun työntekijä klikkaa hiirtä. Näiden tilitysten perusteella ei hevillä uskoisi, että yhdeksän kymmenestä suomalaisyrityksestä on määritellyt digitalisaation yhdeksi tärkeimmistä strategisista tavoitteistaan.

Syyllistä ei tarvitse hakea kaukaa: ongelma on, että digitalisaatiohankkeet keskittyvät lähinnä prosessien tehostamiseen ja työntekijöiden tuottavuuden mekaaniseen parantamiseen teknologian avulla. Pikavilkaisu Microsoftin tutkimuksen tuloksiin vahvistaa ikävän faktan: suomalaisyritykset edistävät digimuutosta edelleen liikaa teknologia ja prosessit eikä työntekijäkokemus edellä.

via GIPHY

Tehokkuus vaatii hyvää digitaalista kulttuuria

Jos yrityksessäsi on vallalla ajatus, että digitalisaatio on yhtä kuin pilvipalvelun tai chatbotin käyttöönotto, olette pahasti hakoteillä. Digitalisaatiossa on kyse ennen kaikkea teknologian tehokkaasta hyödyntämisestä eli vahvan digitaalisen kulttuurin rakentamisesta.

Mitä vahvempi digitaalinen kulttuuri, sitä korkeampi myös yrityksen henkilöstötuottavuus, paljastuu Microsoftin tutkimuksesta. Niissä yrityksissä, joissa digitaalinen kulttuuri on vahva, työntekijöiden aikaa siis vapautuu järjestelmien kanssa tappelemisesta tuottavampaan ja luovempaan työhön.

IT-ratkaisujen lähtökohdaksi tulisikin aina ottaa mekaanisten prosessien sijaan työntekijöiden todelliset tarpeet, jotka vaihtelevat toimialan, liiketoimintamallin ja jopa henkilökohtaisten mieltymysten perusteella.

Huono digitaalinen työntekijäkokemus syö liiketoimintaa – 3 esimerkkiä

Jokaisen IT-ratkaisun pitäisi aina helpottaa työn tekemistä eli olla käyttötarkoitukseen sopiva, helppokäyttöinen, virheet minimoiva, intuitiivinen ja tehokas. Huono uutinen on, että mitättömältäkin tuntuvat kompromissit voivat aiheuttaa valtavan loven yrityksen budjettiin.

  1. Hidastelevat tai käytettävyydeltään huonot järjestelmät kuluttavat hermoja ja työaikaa. Pienikin turha viive päivittäin käytössä olevassa järjestelmässä voi hukata yritykseltä vuodessa satoja tai jopa tuhansia työtunteja.
  2. Yllättävät käyttökatkot lamaannuttavat koko yrityksen toiminnan, jos niihin ei ole varautunut.  Käyttökatkojen todelliset kustannukset voivat nousta valtaviin summiin lyhyessäkin ajassa. Liiketoiminnan jatkuvuuden turvaaminen kuuluu siksi johdon pöydälle jo strategiavaiheessa.
  3. Asiakaskokemus kärsii – ja sen myötä liiketoiminta. Useiden tutkimusten mukaan asiakaskokemus on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kilpailueduista, mutta hyvää asiakaskokemusta on mahdoton tuottaa, jos työntekijäkokemus ei ensin ole kunnossa.

Onko digistrategiasi työntekijöitä vai prosesseja varten?

Kuluttajateknologialta osataan jo vaatia paljon, mutta työpaikan ovesta sisään astuttaessa kriteerit tuntuvat yhtäkkiä laskevan. Onneksi varsinkin uudet työntekijäsukupolvet osaavat jo vaatia parempaa. Myös yritysten kannattaa varautua siihen ajoissa.

Digitaalisessa työntekijäkokemuksessa on loppujen lopuksi kyse siitä, ymmärtääkö yritys työntekijäkokemuksen merkityksen tehokkuudelle, työssäviihtyvyydelle ja työnantajamielikuvalle, halutaanko teknologisilla ratkaisuilla aidosti helpottaa työntekijöiden arkea, ja onko työntekijöiden tarpeet ymmärretty ja otettu huomioon IT-strategiassa ja järjestelmähankinnoissa.

Käsi sydämellä: onko digistrategiasi olemassa työntekijöitä vai prosesseja varten? Lataa alta IT:n terveystarkastus -opas ja varmista tehokkaan työnteon perusta!

Lataa IT:n terveystarkastus -opas tästä

Aino von Bonin
Kirjoittaja Aino von Bonin