Pilvipalvelut, Valtti

Data is forever – seuraava teollinen vallankumous odottaa

Valtti
09.05.2016 | Valtti

Kävin viime viikolla EMC Worldissä Las Vegasissa, jossa avattiin DataCenter Finlandin keskeisen teknologiakumppanin EMC:n ja Dellin fuusion pääkohtia. Tapahtumaan osallistui 15 000 henkilöä ympäri maailmaa ja erityistä mielenkiintoa yleisöllä kohdistui yhdistyvien yhtiöiden tulevaan brändiin. Michael Dell kertoi, että hänellä on erityinen suhde nykyisen yhtiönsä nimeen ja fuusion jälkeen yhtiö tulemaan tuntemaan nimellä Dell Technologies. EMC ja Dell uskovat yhdessä pystyvänsä vastaamaan laajemman kohderyhmän kysyntään eikä suuria päällekkäisyyksiä nykytarjoamassa ole.

Pilven tila 2019 (1)
 

EMC World pyöri tänä vuonna James Bond -teeman ympärillä ja keskiviikon iltatilaisuudessa esiintyikin mm. Bond-elokuvamusiikistaan tunnettu Duran Duran –yhtye. Data is forever –teemalla viitattiin datan merkitykseen tulevaisuudessa. Michael Dell ennusti, että jopa puolet yhdysvaltalaisista autoista liikkuu ilman kuljettajaa jo vuonna 2031. Dellin mukaan asioiden internet tulee olemaan maailman mittakaavassa seuraava teollinen vallankumous. Hän ennusti, että vuonna 2031 maailmassa tulee olemaan 200 miljardia laitetta, jotka ovat yhteydessä internetiin. Tällä hetkellä maailmassa on noin seitsemän miljardia laitetta, jotka toimittavat tietoa tietoverkkoon. 

Mitä tämä teollinen vallankumous voisi sitten tarkoittaa?

Jo nyt esimerkiksi laivakonttien laivaan lastaamista optimoidaan datan avulla (miten painojakauma pitää huomioida, missä vaiheessa kontti tullaan purkamaan laivasta, onko kontissa jotain joka rajoittaa sen päälle/alle lastaamista), mutta voisiko seuraavan sukupolven rahtilaiva liikkua tietokoneen toimiessa kapteenina? Anturithan pystyvät jo nyt tunnistamaan sääolosuhteiden/-ennustusten vaikutukset, reitillä olevien muiden alusten liikkeet, polttoaineen kulutuksen optimoinnin, reiteillä havaitut erikoistilanteet sekä paljon muuta. 

Maailman tietovarantojen auetessa suurelle yleisölle myös tietoturvan merkitys korostuu

Tietoturvapäällikkömme Carita Gummerus bloggasi tietoturvallisuuden merkityksestä maaliskuussa. Avoin data mahdollistaa suuremman yhteisön tiedon analysoinnin ja uudet innovaatiot, mutta kaikkea tietoa ei ymmärrettävästi haluta avata kaikille johtuen esimerkiksi henkilötietojen suojaan ja valtioiden turvallisuuteen liittyen. Olemme viime aikoina saaneet paljon esimerkkejä myös perinteisen potilastiedon altistumisesta väärille silmille. Digitalisaation myötä tämä uhka korostuu entistä enemmän.
 

Asioiden internet ja avoin data tulee mahdollistamaan käsittämättömän määrän uusia innovaatioita, ja sillä pystytään tulevaisuudessa parantamaan perinnöllisten sairauksien ennustettavuutta ja kiihdyttämään ympäristön suojelua. Michael Dell totesi, että hän ei ole huolissaan maailman resurssien riittävyydestä, koska uskoo että teknologiset innovaatiot tulevat ratkaisemaan maailman ylikansoitukseen liittyvät ongelmat ennen kuin mitään peruuttamatonta vahinkoa ollaan saatu aikaan. Pienten lasten isänä haluan uskoa erityisesti tähän profetiaan.
 

Tulevaisuudessa IT:n rooli tulee olemaan kaksijakoinen. Toisaalta pitää pystyä varmistamaan nykyisten palvelujen tietoturva ja käytettävyys, toisaalta pitää pystyä tuottamaan ympäristö, joka mahdollistaa entistä nopeamman innovaation ja palvelujen käyttöönoton. Nämä ovat palveluntarjoajalle suuria mahdollisuuksia, jotka ovat meilläkin kirkkaana mielessä tulevaisuuden tarjoamaamme kehittäessämme.

Valtti
Kirjoittaja Valtti