Konesalipalvelut, Pilvipalvelut

Automaatiosta avain menestykseen

Eero Peltola
24.03.2014 | Eero Peltola

_MG_2731-1.jpg

Kilpailuedun saavuttaminen edellyttää lukuisissa yrityksissä, erityisesti verkkopalveluita ja verkkokauppoja tarjoavissa yrityksissä sekä ohjelmistotaloissa, pitkälle automatisoituja konesaliratkaisuja. Kuormapiikit voivat nousta Suomen suosituimmissa verkkopalveluissa nopeasti todella suuriksi, jolloin laskentatehoa pitää saada vaikkapa tunniksi jopa sata tai tuhat kertaa tavanomaista enemmän.

Automatisointi ainoa oikea tapa

Automaatiosta on ratkaisevaa hyötyä, jotta palvelut toimivat tehokkaasti ja ohjelmistojen kehitystyö sujuu tuottavasti. Automatisointi on ainoa oikea tapa lähteä rakentamaan konesaliratkaisuja yrityksille, joissa resurssitarpeet muuttuvat usein sekä ylös että alas.  


Uusi teknologia ja ketterät palvelut tarjoavat IT-alan ammattilaisille siihen runsaasti mahdollisuuksia.

VMware vCloud -virtuaalialustalle pohjautuvassa ympäristössä voidaan automatisoida konesalitoimintoja kattavasti edistyksellisen ohjelmointikäyttöliittymän (API) kautta. Näitä ovat vaikkapa käyttäjätilien luonti, virtuaalikoneiden käyttöönotto ja alasajo. Tietohallinto voi luoda vCloudin sisälle virtuaaliverkkoja ohjelmistoyhtiön uuden sovelluksen testaukseen. Virtuaaliverkkoja voidaan rakentaa tarpeen mukaan, joko automatisoinnilla tai portaalin kautta.

Kustannukset käytön mukaan

Automatisoidussa ympäristössä toteutuu myös reaaliaikainen laskutus ja kustannukset voidaan eritellä palvelinkohtaisesti, käytettyihin resursseihin perustuen. Ohjelmistotalojen paljon käyttämissä Jenkins-ympäristöissä voidaan hyödyntää hälytystoimintoja ja nopeuttaa kykyä reagoida lisääntyneeseen kapasiteettitarpeeseen.  

’Tyhjien’ virtuaalikoneiden käyttöönottoon palaa liikaa aikaa, ja palvelinkäyttöjärjestelmän asentaminen vie helposti jopa 1,5 tuntia. Automaatiolla palvelimen käyttöönotto onnistuu 5 - 10 minuutissa levytilan koosta riippuen. vCloudilla olemme saaneet käyttöön jopa viisi virtuaalipalvelinta kahdessa minuutissa.    

Kantapalvelimia voidaan siirtää nopeammalle levypinnalle esimerkiksi arkipäivisin 7.30 – 16.30, ja hyödyntää muina aikoina edullisempaa levypintaa. Euroja säästyy samalla yli 30 prosenttia. Palvelimia voidaan ajaa automaatiolla kokonaan alas, silloin kun sovelluksia ei tarvita.  

Automaatioaste kasvaa yrityksissä nopeasti ja virtuaalisalimme on herättänyt syystäkin kiinnostusta.  Laskentateho, muisti ja levypinta ovat resursseja, joita ostetaan palveluna ja joista maksetaan käytön mukaan. Kuten sähköstä, energiasta ja vedestä!    

Eero Peltola
Kirjoittaja Eero Peltola