IAM

Aina joku salasana hukassa? IAM-järjestelmä ratkaisee pilvipalveluiden käyttäjän päivittäisen ongelman

Henri Talvitie
27.06.2019 | Henri Talvitie

IAM järjestelmä

Myönnetään pois, we’ve all been there: Aina on joku salasana hukassa, ja salasanojen palauttaminen tuntuu syövän tehokasta työaikaa ihan liikaa! Työntekijän päivittäisiin rutiineihin kuuluu helposti vähintään viiden eri järjestelmän välillä toimiminen, ja jokainen niistä pitää olla suojattuna uniikilla, riittävän pitkällä salasanalla tai jopa kaksivaiheisella tunnistautumisella.

Vastaavasti yrityksen IT-henkilöt joutuvat patistelemaan työntekijöitä salasanojen päivittämiseen, työaseman lukitsemiseen ja muistuttelemaan turvallisuudesta – ja vastaamaan kysymykseen: eikö tähän olisi mitään helpompaa tapaa?

Neuvokkaat työntekijät ottavat käyttöön erilaisia salasanapalveluita, jotka helpottavat verkkopohjaisten palveluiden käyttöä. Tällaisia ovat esimerkiksi Last Pass tai F-secure Key. Ne ratkaisevat kyllä ainakin osittain käyttäjän päivittäisen salasanaongelman, mutta IT-hallinnan kannalta tilanne muuttuu kestämättömäksi ja mahdottomaksi hallita.

Etenkin suuremmissa yrityksissä kannattaa harkita identiteetin- ja pääsynhallinnan (IAM) järjestelmän käyttöönottoa. Hyvän IAM:in hyödyt näkyvät IT:n päässä käyttäjähallinnan helpottumisena, kun taas loppukäyttäjä pääsee nauttimaan käyttökokemuksesta, johon ei tarvitse olla takomassa joka välissä pitkiä ja vaikeita salasanoja.

Milloin IAMia tarvitaan?

Selkeä kohta yrityksen IT-infran kehittämisessä tulee eteen, kun otetaan käyttöön pilvipalveluita, tai jos tulee tarve liittää useamman eri yrityksen liiketoimintakriittiset alustat toisiinsa yhteiskäytön mahdollistamiseksi. Perinteisestä Active Directorystä loppuvat natsat, kun käyttäjäryhmät eivät enää olekaan hierarkkisesti järjestettyjä, tai jos kirjautuminen tapahtuukin pilvessä.

Mitä isompi ja monimutkaisempi yrityksen IT-järjestelmä on, sitä järeämpää identiteetinhallintaa se tarvitsee. Satojen ihmisten oikeuksia eri järjestelmiin on aidosti riskialtista ylläpitää käsityönä, koska tietoturvariskit kasvavat jokaisen virheen myötä. Puhumattakaan siitä, miten epäkiitollista on IT-osaston työ pelkkänä portinvartijana.

Mistä liikkeelle IAM-hankinnassa

Moderni identiteetin- ja pääsynhallinta taipuu monimutkaisiinkin tarpeisiin, eikä siksi ole olemassa yhtä avaimet-käteen-ratkaisua, jonka voisi vain ottaa käyttöön. Tutustumalla eri palveluntarjoajiin saa hyvän alkukäsityksen siitä, mitä mikäkin järjestelmä kattaa, ja pääsee eteenpäin oman yrityksen parhaan mahdollisen ratkaisun löytämisessä.

Teimme aiheesta sinulle hieman helpompaa, ja vertailimme markkinoiden parhaita identiteetin- ja pääsynhallinnan järjestelmiä. Lataa vertailu alta.

Lataa IAM-vertailu

 

Henri Talvitie
Kirjoittaja Henri Talvitie